Home

Products / English


English

Français Italiano Español Português

Deutsch Nederlands Svenska Dansk Norsk Suomalainen

Pусский Polski Česky Ελληνικά Türk हिन्दी

عربى

中国 日本語 한국어
Tongkatali.org's - Vetenskapligt bevis för tongkat ali


By Serge Kreutz


Nu är det vetenskapligt officiellt: Tongkat ali-extrakt orsakar avsevärdNu är det vetenskapligt officiellt: Tongkat ali-extrakt orsakar avsevärd muskeltillväxt hos män. The British Journal of Sports Medicine rapporterade att, i ett dubbelt, blint placebokontrollerat vetenskapligt försök, orsakade användandet av tongkat ali-extrakt en femprocentig ökning av muskelmassan i försöksgruppen, medan inga signifikanta förändringar kunde iakttas i placebogruppen. 5% på 5 veckor är en stor förbättring, vilket blir uppenbart om man räknar ut vad motsvarande ökning skulle bli på ett år (5% på 5 veckor motsvarar 50% på 52 veckor).

Bland andra intressanta fakta, framställer tidningsartikeln: "Den genomsnittliga armomkretsen i behandlingsgruppen ökade signifikant med 1.8 cm efter supplementeringen, från 30.88 till 32.67 cm, men det fanns ingen signifikant ökning i placebogruppen."

Sammanfattningen från det kliniska försöket med sunda män kan läsas på British Journal of Sports Medicines hemsida:

http://bjsm.bmjjournals.com/cgi/content/full/37/5/464

Som man kan misstänka med en vetenskaplig publikation, så är British Journal of Sports Medicines hemsida något svårnavigerad. I det här speciella fallet, så har sammanfattningen av det vetenskapliga försöket med tongkat ali klumpats ihop med en mängd andra sammanfattningar. Sammanfattningarna är numrerade 001, 002, 003 och så vidare. Sammanfattningen som handlar om tongkat alis effekt på bodybuilding har nr 007. Var vänlig och notera att det vetenskapliga namnet för tongkat ali är eurycoma longifolia. För enkelhets skull så är sammanfattningen återgiven i slutet av denna artikel.

Det finns några saker man bör vara medveten om när man tolkar resultaten från den angivna vetenskapliga studien med mänskliga objekt. Till exempel så är det tongkat ali-extrakt som användts framställt i ett universitetslaboratorium. Dess styrka var kontrollerad. Det kan finnas en markant skillnad mellan genuint universitetslaboratorieextraherad tongkat ali och de kommersiella produkter man kan hitta på hälsokostaffärernas hyllor. Enligt min åsikt, om syftet med ditt tongkat ali-användande är muskeltillväxt, så kan du bortse från alla produkter som kombinerar tongkat ali med andra örter. Tongkat ali är en av de dyraste örterna på marknaden, eftersom (1) den är sällsynt, och (2) den tar extremt lång tid att odla. Därför tenderar vilken kombinationsprodukt som helst att spara in på tongkat ali.

Det enda landet i världen som fortfarande har avsevärda vilda tongkat ali-resurser är Indonesien. Busken var en gång vanlig i Malaysia, men eftersom sökandet efter tongkat ali har tagit sig sådana dimensioner som tryffelsökandet i Frankrike, så har tongkat ali fridlysts i Malaysia, och skogsområdena där den fortfarande kan hittas har vaktats av skogsvaktare i årskilliga år.(The Star, 30 januari, 2001)

Medan praktiskt taget all "malaysisk" tongkat ali som sålts de senaste åren härstammat från Indonesien, är det förusägbart att även denna källa kommer att sina under de kommande åren. Indonesien utsåg en ny president i oktober 2004, Mr. Susilo Bambang Yudhoyono, och han har förklarat skyddandet av de Indonesiska skogarna som hans regerings högsta prioritet. Precis som I grannländerna Malaysia och Thailand, så är den illegala exploateringen av deIndonesiska skogarna på väg att klassas som ett allvarligt brott. Susilo Bambang Yudhoyono lovade: "Regeringen kommer att vidta kraftiga åtgärder motförövarna och ställa dem inför rätta där de kommer att dömas till lagens strängaste straff." (Agence France Press, 5 november, 2004 http://forests.org/articles/reader.asp?linkid=36150)

Tongkat ali är inte en snabbt växande planta som tribiulus terrestis. Du kan odla tribulus terrestris lika enkelt som potatis, i praktiskt taget vilken jord som helst, och under loppet av några få veckor. Tongkat ali däremot, tar åratal att nå mognad. Full storlek kan inte förväntas förrän efter minst 25 år. Effektiviteten från mogen tongkat ali sägs vara vida överlägsen den från unga plantor. Vidare, så är tongkat ali lika svårodlad som orkidéer. Jorden måste vara sandig och väldränerad. Likaså måste nytt vatten tillsättas flera gånger i veckan. Tongkat ali behöver också en speciell skuggad omgivning. Plantans naturliga hem är begränsat till de tropiska djunglernas sluttningar (som naturligt genomvattnas efter ett skyfall) och som är delvis skuggade av regnskogens lövverk men som ändå släpper igenom ett visst solljus tack vare terrängens lutning.

Eftersom tongkat ali är så dyrt även i ursprungslandet Malaysia, så finner örthandlarna det mer ekonomiskt försvarbart att sälja örtpreparat spetsade med sildenafil (viagra), än att använda äkta tongkat ali (som köparna vill ha). (New Straits Times, 10 april, 2004)

För de som tar förevisad tongkat ali för sexuella effekter, så kan substitutet faktiskt fungera (dock kan substitutet vara livshotande för de som använder nitratdroger). Hursomhelst, för de som söker genuin tongkat ali i syfte att förbättra förhållandet mellan muskelmassa och fett, kommer det tillsatta sildenafilet vara helt verkningslöst (om man bortser från att biceps-övningar med falsk tongkat ali kan ge tillfällig expansion av vävnaderna i penis, istället för i armarna).

De aktiva ingredienserna i tongkat ali är endast spårbara. Du behöver ungefär 50 gram av roten i en enda dos, och atleter som som vill uppnå maximala resultat utan att använda sig av illegala steroider, tar vanligtvis 2 eller 3 doser per dag. Vetenskapligt bevisad effektivitet, utarmade resurser, och den naturliga svårighet i att analysera en komposition av en naturlig medicinering är en farlig blandning. Även om man snart kan väga tongkat ali-extrakt på guldvågar, så kommer en växande marknads efterfrågan säkerligen att attrahera ett stort antal lurendrejare. Precis som i Malaysia, kommer de att saluföra sildenafilspetsade preparat som tongkat ali, eller så kommer de att marknadsföra kombinationsprodukter där andelen tongkat ali är mindre än 1% (på etiketten kommer dock tongkat ali vara tryckt med förstorat typsnitt).

Hur skyddar du dig själv från att bli lurad? Titta på företaget du köper från. Är de en etablerad handlare på tongkat ali-marknaden? Var är deras geografiska placering? En handlare i New York eller New Mexico är långt ifrån källan (och situationen är knappaast bättre för en i gamla Mexico). 99% av världens tongkat ali kommer från Indonesien, och det är där du troligen kommer att finna den bästa renheten, och de bästa priserna för den äkta varan.

Ju längre bort från källan du är, och ju mer mellanhänder som handhar tongkat alin innan den kommer till dig, ju större risk att den inte bara är utblandad, utan även substituerad.

Och i all enkelhet, lita inte på billiga priser när du söker äkta tongkat ali.


PT Sumatra Pasak Bumi
7th floor, Forum Nine
Jl. Imam Bonjol No.9
Petisah Tengah
Medan Petisah
Medan City
North Sumatra 20236
Indonesia
Tel: +62-813 800 800 20